Biologi

Økologi

Alexander Ibsen, Partner i IVB, Master i skat, LL.M, cand.merc.(jur.)

Claus Gudum Faaborg

september 03, 2024
Økologi
  • Økosystem, habitat og miljøfaktorer
  • Fødekæder: græsning og nedbryder
  • BPP = NPP + R

Naviger på siden ved at klikke på indholdsfortegnelsen til venstre

Økosystem, habitat og miljøfaktorer

Et økosystem er et naturligt system, hvor levende organismer som planter og dyr interagerer med ikke-levende elementer som luft, vand og jord. Det fungerer som et netværk, hvor energi og næringsstoffer cirkulerer for at opretholde balance. Økosystemer varierer i størrelse og kompleksitet, fra små vandpytter til store skove, og hver har unikke arter tilpasset deres specifikke miljø

Video om hvad et økosystem er med habitatter og abiotiske og biotiske faktorer:

Hvad er et økosystem

Resumé af videoindhold:

Et økosystem er et område, hvor levende organismer (som planter, dyr og mikroorganismer) interagerer med hinanden og med de ikke-levende elementer (som vand, luft og jord). Det er en slags naturligt samfund, hvor alt arbejder sammen for at opretholde balance og liv.

Habitat

Et habitat er det specifikke sted inden for et økosystem, hvor en organisme lever. Det er det “hjem”, der giver de nødvendige betingelser for en organisme, såsom mad, vand, ly og plads. Hvert dyr eller plante har et habitat, der passer til dets behov.

Egern der lever i et habitat i økosystem

Miljøfaktorer: Abiotiske og Biotiske

  • Abiotiske faktorer er de ikke-levende dele af økosystemet, som klima, lys, vand og jord. Disse påvirker, hvilke organismer der kan leve i et bestemt område.
  • Biotiske faktorer er de levende dele af økosystemet, som planter, dyr og mikroorganismer, der alle påvirker hinanden.

Eksempel på et Økosystem: Skoven

Lad os tage en dansk løvskov som et eksempel på et økosystem, hvor alle planter, dyr og ikke-levende elementer arbejder sammen:

Økosystem skoven
  • Abiotiske faktorer i skoven:
    • Lys: Sollys, der trænger gennem trækronerne, er vigtigt for fotosyntese i planter. Anemonerne i skovbunden kæmper om lyset med træerne, derfor spirer de frem i foråret før der kommer blad på træerne.
    • Nedbør: Regn, der holder jorden fugtig og giver vand til planter, svampe og dyr.
    • Jordtype: Rig på næringsstoffer, hvilket er vigtigt for plantevækst. Nærringstofferne stammer fra svampenes og mikroorganismernes nedbrydning af dødt organisk materiale (DOM)
  • Biotiske faktorer i skoven:
    • Træer: Som egetræer, der giver mad til egernet og ly mod rovfugle.
    • Dyr: Som hjorte, der græsser på planter. ræve og rovfulgle, der jager byttedyr.
    • Svampe og bakterier: Der nedbryder dødt organisk materiale og frigiver næringsstofferne.
  • Habitater:
    • Trækronerne er habitet for egern, hvor det finder mad som nødder og frø, samt beskyttelse mod rovdyr.
    • Jordenbunden er habitet for svampe, hvor de vokser og nedbryder dødt organisk materiale (DOM) som kommer fra skovens træer og dyr. Ved nedbrydning af DOM frigives næringstoffer til planterne igen.

Boost din viden om økosystem, habitat og miljøfaktorer

Tegn i hånden figuren fra videoen. Skriv noter på tegningen så du forklare den.

Sørg for du har svar på disse spørgsmål:

1) Hvordan ville du definere et økosystem?

2) Hvad er forskellen på abiotisiske og biotiske miljøfaktorer?

3) Hvem udveklser energi og nærringstoffer med hinanden i skovøkosystemet fra videoen?

4) Nævn 3 forskellige habitater som ikke er dem fra eksemplet her på siden!

Fødekæder: græsning og nedbryder

Fødekæder viser, hvordan energi og næringsstoffer bevæger sig gennem et økosystem. I græsningsfødekæden starter energien hos planter og går videre til planteædere og rovdyr. Nedbryderfødekæden fokuserer på organismer, der nedbryder dødt materiale og returnerer næringsstoffer til jorden.

Videoforklaring om fødekæder:

Fødekøder og energiflow

Resumé af video om fødekæderne:

Primærproducenter: Grundlaget for alle fødekæder

Planter er starten på fødekæderne, vi kalder dem primærproducenter. De har en enestående evne til at omdanne solens energi til organisk stof gennem fotosyntese. Dette organiske stof danner fundamentet for alle fødekæder i økosystemet, da det er den primære energikilde for andre organismer.

To typer fødekæder

Der findes to hovedtyper af fødekæder: græsningsfødekæden og nedbryderfødekæden. Lad os se nærmere på hver af dem.

Græsningsfødekæden begynder med levende planter og fortsætter gennem forskellige dyrearter. Her er et eksempel på en græsningsfødekæde med fire led:

  1. Græs (primærproducent)
  2. Græshoppe (græsæder)
  3. Mus (kødæder)
  4. Ugle (rovdyr)

Græsningsfødekæden: I denne fødekæde æder græshoppen græsset, musen spiser græshoppen, og uglen jager musen. Hvert led i kæden overfører energi og næringsstoffer fra det foregående led.

Nedbryderfødekæden fokuserer på omsætningen af dødt organisk materiale. Her er et eksempel på en nedbryderfødekæde med fire led:

Nedbryder fødekæde
Nedbryderfødekæde
  1. Døde blade (dødt organisk materiale)
  2. Bænkebider (konsument)
  3. Regnorm (konsument)
  4. Bakterier og svampe (nedbrydere)

I denne fødekæde nedbryder bakterier og svampe de døde blade, regnormen spiser både det delvist nedbrudte materiale og mikroorganismerne, og bænkebideren spiser både planterester og mikroorganismer. Nedbryderne og deres konsumenter spiller en afgørende rolle i at returnere næringsstoffer til jorden, som planterne så kan optage og bruge igen.

Energiflow i økosystemet

I et økosystem starter energiflowet med primærproducenterne og bevæger sig gennem forskellige niveauer af konsumenter.

  1. Primærproducenter: Disse er organismer der laver fotosyntese (kaldes autotrofe organismer), primært grønne planter, alger og visse bakterier, der kan omdanne solenergi til kemisk energi i form af f.eks. glukose. De danner grundlaget for fødekæden ved at producere organisk materiale fra uorganiske stoffer og sollys.
  2. Primærkonsumenter: Græsæder (herbivorer), der spiser primærproducenterne. Eksempler inkluderer græsædende dyr som kaniner og insekter.
  3. Sekundærkonsumenter: Kødæder (karnivorer), der spiser primærkonsumenterne. Dette kunne være mindre rovdyr som ræve eller insektædende fugle.
  4. Tertiærkonsumenter: Større rovdyr, der spiser sekundærkonsumenterne. Eksempler kunne være ulve eller rovfugle.
  5. Kvartære konsumenter: Top-predatorer, der står øverst i fødekæden, som f.eks. isbjørne, ulve eller store hajer.

Energitab og økologisk pyramide

For hvert trin op i fødekæden tabes cirka 90% af energien. Dette skyldes, at organismer bruger en stor del af energien til deres egne livsprocesser fil f.eks. bevægelse og kropsvarme. Derfor danner fødekæden en pyramideform, hvor biomassen og antallet af individer generelt aftager for hvert trofisk niveau.

Tab af energi i fødekæden

Læg mærke til at primærproducenterne er afgørende for hele økosystemet, da de omdanner solenergi til kemisk energi, som alle andre organismer i systemet er afhængige af. Uden primærproducenterne ville der ikke være noget grundlag for konsumenterne i de højere trofiske niveauer.

Boost din viden om fødekæder og energiflow

Tegn i dine noter tegningen fra video. Bagefter forklarer du hele processen for dig selv eller en ven.

Sørg for du har svar på:

1) Hvorfor er planter ALTID bunden af fødekæderne?

2) Hvilke organismer kan omdanne uorganiske næringstoffer til organiske komplekse molekylder som DNA, kulhydrater og proteiner?

3) Hvad er forskellen på græsnings- og nedbryderfødekæden?

4) Hvorfor er der et energitab på 90% i hvert led i en fødekæde?

5) Hvad er forskellen på et fødenet og fødekæde?

BPP = NPP + R

Ligningen BPP = NPP + R bruges af biologer til at forstå og kvantificere energistrømmene i økosystemer. Den beskriver, hvordan den totale energi, som planter optager gennem fotosyntese (bruttoprimærproduktion, BPP), fordeles mellem den energi, der er tilgængelig for vækst (nettoprimærproduktion, NPP), og den energi, der bruges til planternes egne respirationsprocesser (R). Denne ligning er central for at vurdere planters bidrag til det globale kulstofkredsløb og økosystemernes funktion, da NPP er en indikator for, hvor meget biomasse der tilføres økosystemet og dermed er tilgængelig for andre organismer i fødekæden.

Hvis ovenstående ikke gav mening, så se denne video, så falder brikkerne på plads:

Resumé af videoindhold:

Ligningen BPP = NPP + R kan forklares ved at tænke på, hvordan planter bruger energi:

  • Bruttoprimærproduktion (BPP) er den samlede energi, som planter fanger fra solen gennem fotosyntese.
  • Respiration (R) er den energi, som planten bruger ved at lave respiration og danne ATP, få energi til at udføre sine livsprocesser.
  • Nettoprimærproduktion (NPP) er den energi, der er tilbage til vækst efter energiforbruget i respiration. Nettoprimærproduktion svare til plantevæksten

Så ligningen forklarer ganske enkelt, at den totale energi som planten fanger i fotosyntesen (BPP), er lig med den energi, den bruger i Respirationen plus den energi, der er til overs til vækst (NPP)

Boost din viden om BPP=NPP+R

Opskriv ligningen og tegn tegning fra videoen. Forklar dig selv processen bagefter

Sørg for du har svar på dette:

1) Hvad vil der ske hvis Fotosyntesen er større end Respirationen?

2) Hvad vil der ske hvis Fotosyntesen er mindre end Respirationen?

3) Hvad dækker forkortelserne over?

4) Hvilke andre termer kan man bruge istedet for BPP, NPP og R?

Begrænsende faktorer

Forestil dig, at du er en plante, der vokser i en have. Du har brug for sollys, vand, næringsstoffer og plads for at trives. Men hvad sker der, hvis du ikke får nok af én af disse ting? Det er her, begrænsende faktorer kommer ind i billedet. En begrænsende faktor er det element, der begrænser en organismes vækst eller overlevelse, selv hvis alle andre behov er opfyldt. Det kan være mangel på vand i en ørken eller for lidt ilt i en forurenet sø. At forstå begrænsende faktorer er nøglen til at forklare, hvorfor arter trives nogle steder og ikke andre.

Videoforklaring af begrænsende faktorer

Begrænsende faktorer for platevækst

Resumé af video om begrænsende faktorer:

Begrænsende faktorer er et centralt koncept i økologi og biologi, der hjælper os med at forstå, hvordan organismer vokser og trives i deres miljø. Her bruges en plante som eksempel.

Hvad er begrænsende faktorer?

En begrænsende faktor er det element eller den ressource i et miljø, der begrænser en organismes vækst, reproduktion eller overlevelse, selv hvis alle andre nødvendige faktorer er til stede i tilstrækkelige mængder. Det er ofte den faktor, der er mindst tilgængelig i forhold til organismens behov.

Planten og dens behov

Forestil dig en plante, der vokser i en have. Denne plante har brug for flere ressourcer for at overleve og trives:

  1. Vand
  2. CO2
  3. Sollys
  4. Næringsstoffer (herunder fosfor og nitrogen)

Vand og CO2 til fotosyntese
Planten skal bruge H2O og CO2 i fotosyntesen, processen hvorved planten omdanner solenergi til kemisk energi i form af glukose:

6CO2 + 6H2O + solenergi → C6H12O6 + 6O2

Fosfor og nitrogen til DNA
Både fosfor og nitrogen er essentielle komponenter i DNA-molekylet. Fosfor indgår i DNA’s rygrad, mens nitrogen er en del af baserne (A, T, C, G).

Nitrogen til proteiner og cellemembran
Nitrogen er også en vigtig bestanddel af aminosyrer, som er byggestenene i proteiner. Proteiner har mange funktioner i planten, herunder som enzymer og strukturelle komponenter i cellemembranerne.

Begrænsende faktorer i praksis

Hvordan kan begrænsende faktorer påvirke planten?

  1. Vand som begrænsende faktor
    I et tørt område kan vand begrænse fotosyntesen og dermed plantens vækst, da den ikke kan lave fotosyntese uden vand, selv hvis andre ressourcer er tilgængelige.
  2. CO2 som begrænsende faktor
    I et drivhus kan de mange planter opbruge alt CO2 og blive den begrænsende faktor, selv hvis alle andre behov er opfyldt.
  3. Fosfor som begrænsende faktor
    I fosforfattig jord kan planten ikke producere tilstrækkeligt DNA til celledeling og vækst.
  4. Nitrogen som begrænsende faktor
    I en nærringsfattig jord kan manglen på nitrogen hæmme plantens produktion af proteiner og DNA.

Samspil mellem faktorer

Begrænsende faktorer kan fungerer ikke i isolation. Der er ofte komplekse interaktioner:

  1. Kompensation: Nogle planter kan til en vis grad kompensere for mangel på én ressource ved at øge optagelsen af andre.
  2. Synergistiske effekter: Mangel på én ressource kan påvirke plantens evne til at udnytte andre ressourcer effektivt, f.eks. kan vandmangel hæmme optagelse af næringstoffer i rødderne.
  3. Sæsonmæssige variationer: Den begrænsende faktor kan ændre sig i løbet af året for f.eks. planter, om vinteren er lys og temperatur en begrænsende faktor og om sommeren er det næringsstoffer der vil begrænse væksten. Her vil opbygningen af springlag i søen et godt eksempel på hvordan hvor de begrænsende faktorer svinger i løbet af året.

Bliv opdateret

Følg med og bliv klogere, når jeg udgiver nye videoer på YouTube

Ibsen Venning Brixius, skatterådgivning og køberådgivning